söndag 20 september 2015

Flyktingpojkar och det stora ansvaret


Idag skriver Michael Karlsson och Nujin Tasci på Svenska Dagbladet att en övervägande del av flyktingarna som kommer till Sverige är pojkar/män och att detta utgör en snedfördelning eftersom flyktingarna i världen till lika delar består av kvinnor/flickor och män/pojkar. Mönstret är liknande i Tyskland, Peter Maxwill skriver på Spiegel on-line att den genomsnittliga flyktingen är en man under 30 år.
                      Det här pekar på flera saker: För det första att flyktvägarna för de som tar sig ut ur krisdrabbade länder måste göras så säkra som möjligt. Precis som flera hundra akademiker skrev i en appell för några veckor sedan bör kravet på flyget att bekosta hemtransport för de som inte har asylskäl, slopas. Ju farligare flyktvägen är, desto större blir skillnaden för de som har möjlighet (här ingår även ekonomiska möjligheter) att ta sig fram och de som inte har det.
                      Detta kan minska skillnaderna mellan män/pojkar och kvinnor/flickor, men troligtvis inte göra så att de försvinner. Efter Estonia katastrofen 1994 kom liknande berättelser: de som klarat sig ur det sjunkande vraket var de unga och starka, ofta män. I en mening tror jag alltså att detta inte går att göra någonting åt. Om jag hade små barn skulle jag också tycka att det vore en bra arbetsfördelning att den som inte var närmast knuten till dem gav sig iväg som en förtrupp för familjen. Och när jag försvarar det på detta vis, gör jag det inte från ett heterosexuellt perspektiv.
Det pekar därför för det andra på att mottagandet av flyktingar bara är ett sätt att hantera krisen. Det finns fler och de är nödvändiga: Vi måste ge mer hjälp på plats, närmare katastroferna och vi måste verka för att konflikthärdar dämpas.
För att göra det behövs politiskt ledarskap, både på den inhemska, europeiska och nationella nivån. De förhandlingar som stundar i veckan där EUs ledare ska diskutera flyktingkvoter, är mycket viktiga. EU-länder får möjligheter genom EU-samarbetet men det kräver också skyldigheter. Självklart är det bättre att söka enighet än att tvinga länder in i något de i grunden inte accepterar – hur kommer det att gå för flyktingar som tas emot på det sättet? - men detta borde vara en fråga där det i praktiken inte är möjligt för länder att säga nej. Vill man ta del av frukterna av samarbetet måste man också dela på arbetet.
Severin Weiland skrev i Spiegel om ”vi klarar det” kanslern Angela Merkel och de gränskontroller som hon därefter upprättade: ”Die Wahrheit ist: Merkel hat die Lage schlicht unterschätzt. Die "Wir-schaffen-das"-Kanzlerin hat keinen Plan.” När Angela Merkel gick ut och sa ”vi klarar det” och öppnade grindarna, då hade hon ingen genomtänkt plan, skriver han. Han beskriver Merkels politik som inkrementalistisk, men med stora steg är det behövs: ”bloß keinen großen Plan zeichnen, die Dinge in kleine Teile zerlegen. Und wenn es notwendig ist, auch mal die ganz große Wende wagen.” De små stegens politik alltså, och samtidigt våga de stora stegen när det är nödvändigt.
Låt oss hoppas att Merkel utövar sitt mest kraftfulla ledarskap i förhandlingarna i den kommande veckan, så att Europa tar gemensamt ansvar för de flyktingar som kommer hit.
Men även på den internationella nivån krävs ansvarstagande. Hur kan vi låta kriget fortgå i Syrien år efter år? Hur kan vi låta IS växa sig så starka? Även på den internationella arenan krävs att vi vågar stå för vissa världen, exempelvis människovärdet, och försvara dem i både idé och praktik. Ansvarsfullt ledarskap på alla nivåer alltså.

http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/fluechtlinge-warum-vor-allem-maenner-nach-deutschland-kommen-a-1051755.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar